VR-Tour Sobibor
Archeologie stelt ons in staat missende puzzelstukjes te vinden en zo het verleden terug te brengen. Zelfs, of misschien juist, als dit verleden omstreden is. In Nationaal Monument Kamp Vught konden bezoekers met een 3D-bril digitaal terugreizen naar het Poolse vernietigingskamp Sobibor, dat door archeologen gereconstrueerd werd nadat de nazi’s het kamp een halve eeuw eerder lieten afbreken om hun sporen uit te wissen.
Cross over
Ruim 170.000 mensen vonden in Kamp Sobibor, in de slechts anderhalf jaar dat het kamp heeft bestaan, de dood. Om de herinneringen aan Sobibor levend te houden en zichtbaar te maken voor een nieuwe generatie, gaf het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opdracht om het kamp terug te brengen in een driedimensionale virtuele reconstructie. Ontwerpbureau Ruim ontwikkelde een virtual reality tour waarbij je met een 3D-bril digitaal naar het Polen van ruim 70 jaar geleden reist. Met eigen ogen zie je hoe het in Kamp Sobibor was in april 1942.
Bekijk hier het filmpje dat Omroep Brabant maakte over de virtual reality tour.
Ontwerpbureau Ruim overlegde bij het virtueel herbouwen van het voormalige kampterrein, met onder meer Stichting Sobibor, het Joods Historisch Museum, het Auschwitz Comité, Holocaustoverlevende Jules Schelvis en archeoloog Ivar Schüte, die zelf heeft gegraven in Sobibor.
Maatschappelijk
Ooggetuigen vallen weg, maar hun verhalen moeten wel blijven bestaan voor jongere generaties. Vanuit dat idee gaf het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opdracht tot het maken van de 3D animatie. Om meer te weten over de impact van deze nieuwe presentatiewijze binnen het domein van de Holocaust-educatie, heeft het ministerie wetenschappers gevraagd onderzoek te doen. Zij moeten in kaart brengen of deze ervaring een rol kan spelen bij het vergroten van het historisch bewustzijn van jongeren.
Lees hier meer over de virtual reality tour.
Succesfactoren
-
Cross-over
-
Maatschappelijk
Bezoeker:
Jakkes. Ik zie een spoorbaan en een trein. Het is net alsof je er zelf loopt. Het is goed dat mensen dit kunnen zien!
Omroep Brabant
Archeoweetje!
Een team van Poolse, Israëlische en Nederlandse archeologen hebben zo’n 10 jaar opgegraven in Sobibor. Hierbij werden allerlei persoonlijke objecten aangetroffen, zo ook een hangertje dat gelijk is aan een hangertje van Anne Frank. Het ontwerp is zo uniek dat er geen andere exemplaren bekend zijn. Mogelijk kenden de 2 meisjes elkaar: beiden werden in 1929 geboren in Frankfurt.