Vitrines Metrostation Rokin Amsterdam
Wat hebben een verloren id-kaart en een bijl uit de Steentijd met elkaar te maken? Beiden kwamen terecht in de rivier de Amstel, waar circa 800 jaar geleden de handelsstad Amsterdam zou ontstaan. En beiden zijn nu in de vitrines bij metrostation Rokin in Amsterdam te bekijken.
Locatie
Precies in de slagader van de stad, de Amstel, konden de archeologen door de aanleg van de Noord/Zuidlijn vijftien jaar lang graven. Ze vonden 700.000 archeologische objecten, variërend van meer dan vierduizend jaar oud tot een aantal decennia jong. Een selectie van 10.000 voorwerpen is nu door kunstenaars verwerkt tot kunstwerk en te bezichtigen tussen de roltrappen in het metrostation bij het Amsterdamse Rokin.
Foto’s: © Monumenten & Archeologie Amsterdam
Wie met de roltrap het perron van het Rokin op- of afkomt, staat oog in oog met de geschiedenis van Amsterdam. De 10.000 voorwerpen zijn in tien thema’s ingedeeld, zoals licht, spelen en communicatie. Ze geven een veelzijdig beeld van het leven van alledag in de stad door de tijd heen. Zo troffen de archeologen 17e-eeuwse stroopkannen en potten aan uit de tijd dat Amsterdam een bloeiende suikerindustrie had, maar werd er ook een traangasgranaat uit 1980 gevonden, waarschijnlijk afgevuurd tijdens de oproer die ontstond toen prinses Beatrix tot koningin werd gekroond. Andere alledaagse voorwerpen zijn brillen, huissleutels en sieraden die ooit per ongeluk in het water vielen.
Cross over
De archeologen zochten voor het project de samenwerking met fotograaf Harold Strak en kunstenaar Daniel Dewar. Stadsarcheoloog Gawronski: “Een heel leuk proces waar we eigenlijk de hele tijd aanpassingen maakten. We hebben gekozen voor een indeling, die een heel nieuwe kijk geeft op de geschiedenis, naar tien stedelijke thema’s, zoals licht en transport.”
Bekijk het filmpje van de kunstvitrines hier.
Succesfactoren
-
Cross-over
-
Locatie
Jerzy Gawronski:
We hebben gekozen voor een indeling die een heel nieuwe kijk geeft op de geschiedenis van Amsterdam.
Stadsarcheoloog Amsterdam
Archeoweetje!
Wist je dat het boek 'Spul', met prachtige foto's van fotograaf Harold Strak, van ruim 35.000 vondsten van de Noord-Zuidlijn in beeld laat zien, in Leipzig onderscheiden werd met de Gouden Letter, de internationale prijs voor het mooiste boek van de wereld? Harold Strak maakte van deze uiteenlopende, alledaagse objecten 35.000 opnamen.