• Wat

    kunstproject

  • Waar

    Venetië, Biënnale 2019

  • Wie

    Poolse kunstenaar Bartek Górny

#archeosucces

Vases 2018

Vaasschilderingen uit het oude Griekenland laten zien hoe het alledaagse leven, met thema’s als religie en politiek, er in antieke tijd aan toe ging. De afgebeelde karakters staan voor morele waarden als moed en eerlijkheid en representeren het Griekse idee van kalokagathia: de ideale balans tussen Goedheid en Schoonheid. Met dit idee speelt de Poolse kunstenaar Bartek Górny in zijn kunstproject ‘Vases 2018’.

Cross over

Hoe verhouden onze morele waarden zich tot die van de oude Grieken? Om het verschil te tonen, decoreerde Górny verschillende vazen met grafische illustraties van de meest belangrijke globale gebeurtenissen uit 2018. De me too movement, de schietpartij op Douglas High School, de bruiloft van Prince Harry en Meghan, de muur die president Trump opwierp tussen Mexico en de Verenigde Staten: het is slechts een greep uit de veertig gebeurtenissen die de kunstenaar selecteerde. De vazen maakte Görny van plastic verpakkingen van vitamine en proteïne supplementen, juist vanwege hun chemische element een contrast met het duurzame keramiek dat de Grieken indertijd gebruikten.

‘Vases 2018’ werd tijdens de Biënnale 2019 in Venetië gepresenteerd als onderdeel van Force Field, een tentoonstelling van het werk van jonge Poolse kunstenaars met een scherpe blik op de samenleving. ‘Vases 2018’ verbreedt niet alleen het perspectief op hedendaagse thema’s als immigratie en emancipatie, maar biedt ook een verfrissende blik op hoe wij de brug naar het verre verleden kunnen slaan.

Zie hieronder het overzicht van ‘Vases 2018’:

Bekijk filmpjes van de verschillende potten hier.

Succesfactoren

  • Cross-over

Poolse kunstenaar Bartek Górny:

Vases 2018 are the contemporary counterpart of the ancient Greek vases.

Automatische concepten 1

Archeoweetje!

De belangrijkste plaatsen waar de roodfigurige vazen met een zwarte achtergrond werden gemaakt waren Attica en Magna Graecia in Zuid-Italië (6e-3e eeuw v.Chr.). De stijl werd ook in andere delen van Griekenland toegepast en het Midden-Italiaanse Etrurië werd een belangrijk productiecentrum buiten de Griekse wereld.