• Wat

    Reconstructie van een Romeins vrachtschip

  • Waar

    Colijnsplaat

  • Wie

    Ludo van Well, Dimp Nelemans, Stichting Maritime Art & Design (MAD) en de inwoners van Colijnsplaat

#archeosucces

Romeinse schip Caudicaria

De Caudicaria is een Romeins type vrachtschip dat zo’n 1800 jaar geleden onder andere vanuit de monding van de Schelde richting Britannia voer. De inwoners van Colijnsplaat hebben gezamenlijk gewerkt aan een reconstructie half zo groot als het originele schip.

Publiek

Al sinds mensenheugenis leven de eilanders van Noord-Beveland aan en met het water, zo ook in de Romeinse tijd, die de Oosterschelde benutten voor overtochten, visserij en handel. Dat blijkt ook uit de schepen die ze daarvoor gebruikten: de Caudicaria is een vrachtschip dat vanuit Colijnsplaat naar Groot-Brittanië voer. Richting het eiland gingen vooral visolie en zout, die daar werden omgeruild voor graan. De boten van ongeveer twaalf meter lang zijn een belangrijk gedeelte van de Zeeuwse geschiedenis.

Om deze geschiedenis weer zichtbaar en tastbaar te maken wordt er een groots project opgezet: de reconstructie van de Caudicaria. Ludo van well, beeldhouwer en nautisch architect, zijn vrouw  Dimp Nelemans en de Stichting Maritime Art & Design (MAD) sloegen de handen ineen voor dit unieke archeologische kunstproject. Samen met een groep bewoners uit Colijnsplaat werkten ze anderhalf jaar lang belangeloos aan de bouw van het schip.

Romeinse schip Caudicaria 1  Romeinse schip Caudicaria 2

Wat maakt dit project nu zo bijzonder? Alle inwoners van Colijnsplaat werden bij de bouw van het schip betrokken. Zo ontvingen alle inwoners een bouwplaat waarmee ze zelf het schip na konden bouwen. Dimp betrekt daarnaast ook het onderwijs bij het project. Ze geeft les op een basisschool over de Romeinse tijd, en natuurlijk krijgen de kinderen ook een bouwplaat om in elkaar te knutselen. Zo werden alle inwoners dus betrokken bij dit unieke project, een mooi voorbeeld van publieksarcheologie!

Bekijk het hele bouwproces in foto’s hier.

Communicatie

Dimp Nelemans deed historisch onderzoek naar het antwoord op de vele vragen die ontstonden tijdens het bouwproces en bundelde deze in het boek Wat is Nehalennia zonder schip?  Het boek is in verschillende musea te verkrijgen en ook hier te bestellen.

Lees hier het interview met Dimp en Ludo.

Succesfactoren

  • Communicatie

  • Cross-over

  • Publiek

Ludo van Well:

Dit is de oudste geschiedenis van Zeeland. Hiermee zijn de mensen begonnen te werken met water

Omroep Zeeland

Archeoweetje!

Het grootste deel van de schepen bestond in de Romeinse tijd uit eikenhout. Maar het schip moest lekdicht zijn. Daarom vulden de Romeinen de naden tussen de planken op met zacht materiaal zoals mos en planten. Deze manier van waterdicht maken noemen we breeuwen.