Prikkel je zintuigen!
Hoe kun je beter de geschiedenis herbeleven dan met al je zintuigen op scherp? In 2016 organiseert Museum Wierdenland in Groningen de culinair historische expositie 'het Wierdenmenu'. Bezoekers leren hier op een originele manier over de eetgewoontes van de vroegere wierdenbewoners.
Cross over
Het Wierdenmenu is een samenwerking tussen archeoloog Mans Schepers van de Rijksuniversiteit Groningen en culinair etnoloog Carolina Verhoeven. Samen maakten zij een ‘multi-zintuiglijke’ tentoonstelling: de bezoeker kan voelen, proeven, ruiken en zelf maken wat er vroeger op het menu stond. In plaats van de klassieke tentoonstellingsmethodiek waarbij vooral de ogen de kost krijgen, neemt deze expositie de bezoeker letterlijk mee in het verleden.
In de tuin van het museum staan groenten, planten, kruiden, bonen en granen van vroeger. Bezoekers kunnen zelf zaden en planten determineren en onder de microscoop bekijken. Ook laat Verhoeven zien hoe eten vroeger werd geconserveerd in een varkensblaas. Daarnaast bevat de expositie een nagebouwde keuken, waar bezoekers kaas kunnen maken en brood mogen bakken. In het plaatselijke café Hammingh serveert het Wierdenmenu (een salade van spelt, wijting, konijnenbouten en een sorbet van duindoorn en frambozen) op oude wijze gemaakt naar origineel recept.
Foto: Pieter Malfliet & Mans Schepers
Succesfactoren
-
Cross-over
Archeoweetje!
De wierdenbewoners hadden een vreemd gebruik: Na het overlijden van een medebewoner werden zijn of haar resten overgeleverd aan de elementen én aan de honden. De overgebleven botten werden verzameld en bewaard of begraven, vaak in of bij de huizen.