Blikvanger-app voor blinden en slechtzienden
Kunst en cultuur beleef je meestal via je ogen. Denk aan tentoonstellingen of routes langs historische gebouwen. Als je bezoekers visueel gehandicapt zijn, of er zijn geen objecten om te laten zien, is er geen beleving. Kan dat ook anders? Het Voerman Stadsmuseum Hattem biedt een unieke ervaring voor mensen met een visuele handicap. Blinden en slechtzienden kunnen bij hun bezoek het museum verkennen met behulp van de ‘Blikvanger-app’.
Publiek
Audiobeleving en tastzin: verhalen ontsluiten die niet gezien kunnen worden
De blikvanger-app maakt het mogelijk via audiobeleving en tastzin de werken in het Voerman Stadsmuseum Hattem te ervaren. Hiervoor is een selectie kunstwerken voorzien van een zogenaamde soundscape, waarmee ze worden ‘vertaald’ naar geluiden.
De app is te gebruiken op een smartphone met hoofdtelefoon, die aan de balie van het museum gereedliggen. Blinden of slechtzienden kunnen hiermee na betaling van de entree zonder extra kosten op pad voor hun museumbezoek.
Cross over
iBeacon-technologie
Een aantal kunstwerken in het museum is voorzien van beacons. Dat zijn kleine apparaatjes die op strategische plekken in het museum zijn aangebracht en die communiceren met de app op een smartphone. De beacon maakt contact en via de app hoort de bezoeker geluiden, zogenaamde soundscapes. Deze geluiden vertellen het verhaal, de sfeer, het gevoel van het schilderij. De geluiden zijn 3D opgenomen, waardoor de luisteraar het gevoel heeft midden in het schilderij te staan.
Maatschappelijk
Handen en oren leiden je op een boeiende tocht
Ook bezoekers met een visuele beperking kunnen hiermee het museum ervaren en beleven. Wandelend door het museum maakt de app automatisch contact met speciale ontvangers die bij een aantal kunstwerken zijn geplaatst. De app-gebruiker krijgt via de hoofdtelefoon informatie en indrukken over dat specifieke kunstwerk ‘aangereikt’. Daardoor beleef je als het ware de schilderijen.
Kunst voelen
Ook kunnen de visueel beperkten kunstwerken voelen. Onderdeel van die ‘Blikvanger-beleving’ zijn de ‘tactiele’ onderdelen. Je verkent diverse kunstwerken met de tastzin. Op deze wijze kun je het museum ervaren met behulp van oren en handen. Zo is in de Jo Koster-zaal een speciaal reliëf geplaatst van een Jo Koster-schilderij. Op de eerste verdieping maak je kennis met het beeldhouwwerk van Bé Thoden van Velzen en ook hier kun je door te voelen het werk van deze kunstenaar meemaken.Het schilderij De Nonnetjes van Concerneau van Jo Koster is uitgevoerd op zogenaamd zwelpapier. Dit papier gaat door een thermische printer en de delen die je wilt voelen zwellen dan op.
Luister hier naar het 3d-audiofragment.
Ook deelnemen?
Inmiddels is Cultuurmetjeoren opgericht om deze app door te ontwikkelen voor meerdere musea.
Kijk op https://cultuurmetjeoren.nl voor meer info
Succesfactoren
-
Cross-over
-
Maatschappelijk
-
Publiek
Uitdagingen:
Je kunt wel gaan uitleggen, dit is een hele mooie kleur blauw, maar als iemand blauw nog nooit gezien heeft, dan is het lastig uitleggen. Dus we kwamen heel veel dingen tegen waarvan we dachten oh ja, die moet je ook nog gaan uitleggen.
Daphne Kampman-Maas, directeur Voermansmuseum
Archeoweetje!
Blikvanger won de RAAK stimuleringsprijs en kreeg goede beoordelingen van bezoekers. Zowel van visueel gehandicapten, als van ziende bezoekers. De ambitie is de app verder uit te rollen zodat andere musea deze ook kunnen inzetten.