Archeologie op de kaart (Rijksmuseum van Oudheden) 1

Archeologie op de kaart (Rijksmuseum van Oudheden)

Ontdek de geschiedenis van Nederland door de ogen van een archeoloog! Op de vernieuwde website www.archeologieopdekaart.nl ontdek je ruim 250 vondstverhalen van Nederlandse bodem en bijna 100 tips voor een archeologisch dagje uit. ‘Archeologie op de Kaart’ sluit op een interactieve manier aan bij het nationale geschiedenisonderwijs en is daarmee een rijk gevuld educatief platform over de archeologie van Nederland. Ontdek het zelf!

Vanaf de vroegste prehistorie (300.000 jaar geleden) tot en met de Tweede Wereldoorlog is Nederland archeologisch op de kaart gezet. Letterlijk, met Archeologie op de Kaart, een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Archeologie op de Kaart laat per archeologische periode, van prehistorie tot Moderne Tijd, de meest interessante vondsten en vindplaatsen van Nederland zien. Foto’s, filmpjes, tekeningen en 3D-reconstructies zijn per periode geplot op kaarten van hoe Nederland er in die tijd uitzag.

Website Archeologie op de Kaart vernieuwd

Archeologie op de kaart is in 2023 vernieuwd! Deze interactieve website laat bezoekers kennismaken met de Nederlandse archeologie. Met ruim tachtig nieuwe topvondstverhalen krijgen bezoekers van de site een mooi overzicht van de absolute topvondsten die van 2000 tot nu in Nederland zijn gedaan. De variatie is groot: van goudschatten tot houten objecten, en van oeroude zaden tot bijzondere sieraden. Ontdek het zelf! www.archeologieopdekaart.nl

Geschiedenisonderwijs

Bij de ontwikkeling van de website is rekening gehouden met jeugdige bezoekers van 10 tot en met 14 jaar. Archeologie op de Kaart sluit aan bij het nationale geschiedenisonderwijs en kan daardoor uitstekend gebruikt worden ter ondersteuning van bijvoorbeeld geschiedenislessen. Door middel van begrijpbare teksten, filmpjes, 3D-modellen en animaties stimuleert de interactieve website kinderen om zelf op onderzoek te gaan. Archeologie op de Kaart is daarmee een rijk gevuld educatief platform over de archeologie van Nederland.

Tips voor een archeologisch dagje uit!

Naast informatiepunten over archeologische vondsten, zijn er ook ruim honderd musea en bezienswaardigheden op de kaart te vinden. Zo biedt Archeologie op de Kaart een ruim aanbod van tips voor een archeologisch dagje uit met het gezin. www.archeologieopdekaart.nl.

In het Rijksmuseum van Oudheden zelf is Archeologie op de Kaart te zien als onderdeel van de vaste presentatie Archeologie van Nederland in de vorm van een multi-touch tafel. Zo kunnen bezoekers spelenderwijs ontdekken hoeveel mooie objecten er al zijn gevonden in de Nederlandse bodem. In het museum zijn een aantal vondsten van de kaart ook nog ‘live’ te zien.

Ga hier naar de website.

Facts

  • Archeologie op de Kaart is bedacht en ontwikkeld door het Rijksmuseum van Oudheden (RMO)
  • In samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
  • De landkaarten zijn gemaakt op basis van paleogeografische kaarten van de RCE
  • De site is geschikt voor educatie van de hoogste klassen van het primair- en de onderbouw van het voortgezet onderwijs
  • Archeologie op de Kaart werd tijdens de Reuvensdagen in 2016 gelanceerd

Wim Weijland:

Archeologie op de Kaart is heel toegankelijk voor scholieren en biedt een uitgebreid overzicht van allerlei archeologische vondsten en vindplaatsen in heel Nederland.

Directeur Rijksmuseum van Oudheden

Archeologie op de kaart (Rijksmuseum van Oudheden)

Archeoweetje

Het Rijksmuseum van Oudheden is in 2018 tweehonderd jaar oud. Het museum werd in 1818 gesticht door Koning Willem I, de zogeheten oud grootvader van onze koning Willem Alexander. Bekende archeoloog en pionier C.J.C. Reuvens (1793-1835) werd benoemd tot de eerste directeur.