© ArcheoHotspots

ArcheoHotspots

Je hebt er vast al één voorbij zien komen: de ArcheoHotspot. Hier kan het publiek gratis 'backstage' bij de (amateur)archeologen en vrijwilligers. Vaak bevindt een ArcheoHotspot zich in een museum, bij een archeologische dienst of -depot. Maar steeds vaker ook is er sprake van een tijdelijke 'Pop-up ArcheoHotspot' tijdens bijvoorbeeld een publieksevenement.

Nieuwsgierig publiek

Het publiek van de ArcheoHotspots kan in een speciaal hiervoor ontworpen laboratorium-achtige setting meehelpen met het verwerken van archeologische vondsten, zoals het sorteren en determineren van opgegraven materiaal. Dat materiaal is bij voorkeur lokaal en afkomstig van een voor het publiek bekende plek.

Het gesprek over archeologie komt meestal al snel op gang. De nieuwsgierigheid vanuit het publiek voor archeologie blijkt meestal groot te zijn! Mensen vertellen over hun eigen archeologische ervaringen of over de vondsten die ze hebben gedaan. Ook stellen ze vragen over de materialen, de archeologie of over het verleden. De begeleiders van de ArcheoHotspots zijn getraind om het gesprek aan te gaan.

Betrokken publiek

ArcheoHotspots zijn daarmee niet alleen een hele mooie manier om mensen kennis te laten maken met het werk van de archeoloog, ze raken door de gesprekken vaak ook daadwerkelijk meer betrokken bij het verleden van hun eigen omgeving. Niet zelden veranderen toevallige bezoekers van een ArcheoHotspot in regelmatige terugkerende medewerkers die vervolgens met graagte aan andere bezoekers uitleggen hoe het nu zit met die archeologische vondsten.

Jong publiek

De ArcheoHotspots zijn er voor jong en oud. Jaarlijks bezoeken tientallen schoolklassen de AHS, en met de huidige mobiele ArcheoHotspots kunnen steeds meer jongeren en kinderen door het hele land mee- helpen, leren en onderzoeken! Bekijk hier het jeugdjournaal op bezoek bij een mobiele ArcheoHotspot in Tiel.

Voor meer info of als je zelf een ArcheoHotspot wilt starten, klik hier?

Facts

  • Een initiatief van het Allard Pierson Museum
  • In 2014 gestart met 3 Hotspots
  • Verspreid over het land zijn er inmiddels al meer dan 20 Archeohotspots
  • Werken met echt archeologisch materiaal
  • Jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers

Marjolein Woltering (landelijk coördinator ArcheoHotspots):

Publieksparticipatie is al jaren een groot woord in de archeologische wereld, maar blijkt niet altijd even makkelijk. De ArcheoHotspots richten zich op het inspireren en faciliteren van archeologische organisaties, gemeenten en provincies om het publiek écht bij de archeologie te betrekken.

© ArcheoHotspots

Wist je dat...

...ArcheoHotspots.nl kennis, materialen, training en eventueel marketing- en promotie-ondersteuning levert aan iedere organisatie die een Hotspot wil opzetten? Je kunt nu ook een mobiele ArcheoHotspot aanvragen voor bij publieksevenementen of opgravingen!