Archeo Podcasts
Ben je benieuwd naar de fascinerende wereld van archeologie? We hebben een pagina vol interessante podcasts voor je verzameld, gefilterd op Spotify en andere platforms. Zet je koptelefoon op en laat je meevoeren in de verhalen uit het verleden!
Podcast luistertips
De onderstaande series en afleveringen zijn beschikbaar op Spotify. Scroll verder naar beneden voor podcasts op andere platforms.
- Stofhappen
Ontdek de serie Stofhappen, gemaakt ter ere van het 40-jarige bestaan van de Afdeling Archeologie van de gemeente Den Haag. Thema’s zijn bijvoorbeeld Huisdieren en Klimaatverandering. Archeologen Mignonne Lenoir, Peter Stokkel, Jeroen van Zoolingen en geoloog Christiaan Rieffe nemen je mee in actuele thema’s vanuit een archeologisch perspectief.
- Oud Nieuws – Pro Rail
De grond onder ons spoor ligt, soms letterlijk, bomvol schatten uit het verleden. In de historische podcast Oud Nieuws brengt Joost Prinsen het verleden tot leven aan de hand van archeologische vondsten bij het spoor. Luister mee en neem een retourtje verleden! Bijvoorbeeld in de aflevering ‘De déja vu van Tricht’ over de vondst van een 3.600 jaar oude bijl tijdens spoorwerkzaamheden in Tricht.
- Vuistbijl van mijn vader
In al die jaren dat amateurarcheoloog Tjerk Vermaning werd beschuldigd van ‘valsheid in gesteente’ heeft Hendrik-Jan Boer hem altijd fel verdedigd. Hij gaf immers zelf een vuistbijl aan Vermaning, dat kan dan toch geen vervalsing zijn? In de podcast Vuistbijl van mijn vader gaat RTV Drenthe-journalist Herma Boer op zoek naar die ene vuistbijl die Vermaning van haar vader kreeg bij de aardappelmeelfabriek in Oranje. Lukt het om deze steen te vinden en is te achterhalen of het een echte vuistbijl is of niet?
- Rare Jongens
Wie denkt dat klimaatproblemen, feminisme of superrijken typisch dingen van nu zijn, heeft het mis. De Romeinen hadden er ook mee te maken. In de podcast Rare Jongens vertelt historicus Olivier Hekster (Radboud Universiteit) hoe de Romeinen omgingen met dingen waar we ook nu mee te maken hebben. Samen met Merijn Doggen (hoofdredacteur Universiteit van Nederland) bekijkt hij wekelijks onze tijd door de bril van de Romeinen.
- De Archeotoog
Een podcast over archeologie in Vlaanderen. Na een reeks over de prehistorie en de Dark Ages, gaan we voor reeks 3 op bezoek bij de Kelten. Gastduo Erwin Meylemans en Hilde Verboven gaan tussen pot en pint in gesprek met kenners van de archeologie, over het verleden van Vlaanderen en de link met onze huidige samenleving. Aan de toog verschijnen gasten van verschillend pluimage. Ze hebben allemaal een nauwe band met het onderwerp van de reeks, en weten hun kennis goed te vertalen naar vandaag.
- De Dutch Historian
Door The Dutch Historian Geschiedenis Podcast wordt de geschiedeis op de kaart gezet. In deze Podcast, gemaakt door Axel Stam (The Dutch Historian) en Lars Boon (Historicus), word je meegenomen door uiteenlopende onderwerpen in de geschiedenis. Twee voorbeelden van afleveringen rondom archeologie: Schatvondsten en archeologie in West-Friesland en Caesar in de lage landen met Tom Buijtendorp.
- LGOG podcast
Welkom bij de podcast van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, in het kort koninklijk LGOG, dé geschiedkundige vereniging van Limburg! Op deze manier willen we LGOG naar u toe brengen. Geniet van onderzoek, historische verhalen en interviews. Bijvoorbeeld de afleveringen Archeologie, munten en keramiek bij Centre Céramique of Op pad door de provincie: met Marc Hermans naar de vergeten Romeinse vallei bij Bocholtz.
- Oudheid
Een podcast over de Oudheid. Van Rome tot Aksum, Plato tot Nehalennia… en heel veel meer! Iedere week praten wetenschappers ons een uurtje bij over hun onderzoek naar en passie voor alles van lang geleden. Bijvoorbeeld Saskia Stevens over Wonen in de hoogte: Romeinse Hoogbouw of Dames in Duel: vrouwelijke rivaliteit in Livius en Tacitus.
- Podcasts Rijksmuseum van Oudheden
In de podcastseries van het Rijksmuseum van Oudheden vertellen conservatoren en andere experts interessante verhalen over de oudheid. Bijvoorbeeld:
– Bronstijd – Vuur van verandering
– Paestum – Stad van Godinnen
– Het Jaar 1000
– Oog op de Oudheid
– Collectie//Reflectie
- Verhaal van Gelderland
In de Verhaal van Gelderland Podcast reis je met René Arendsen door het verleden van de provincie. Elke aflevering gaat René op bezoek bij een museum, spreekt hij met een deskundige en staat een thema en tijdvak centraal. Ontdek verrassende feiten, nieuwe inzichten en spannende verhalen over de Gelderse geschiedenis van prehistorie tot nu. Bijvoorbeeld Een vroegmiddeleeuwse Viking crime scene – Politiek en Samenleving in de vroege middeleeuwen en Romeinse waterwerken in de Liemers – Land en water in de Romeinse tijd.
- Het Verleden van de Velden
In deze podcastserie, genoemd naar het gelijknamige boek over de Archeologie van de Duin- en Bollenstreek, vertelt archeoloog Jeroen van Zoolingen over het rijke verleden van deze mooie streek.
- De Limes Leeft
In deze podcast serie spreekt Debora d’Hont-Dieleman met onderzoekers en liefhebbers over allerlei onderwerpen en hun passie rondom de Romeinse limes.
- Vrolijk tussen de archeologische opgravingen
Wat doen archeologen nou eigenlijk? Podcastmaker Mathijs Vrolijk gaat in zijn podcastserie in gesprek met zoals hij zelf zegt allerlei leuke mensen met leuke banen. Deze aflevering gaat over het werk van archeologen.
- Het Hunebednieuwscafé
Deze podcastserie staat volledig in het thema van archeologie, de prehistorie, ijstijden en uiteraard hunebedden. Zo wordt er gesproken over taal in de prehistorie, dieren in het Neolithicum, keien, memorabilia, Europese megalieten en jaarringen.
- De Geschiedenis van het Romeinse Rijk
Fris je kennis over het Romeinse Rijk op met deze podcastserie.
- De archeoloog en de stenen tijdmachine – BNN VARA Bijvangst
Archeoloog Janric van Rookhuijzen doet onverwachts een schokkende ontdekking over het ultieme symbool en de bakermat van de democratie: het Parthenon in Athene.
- Brabants Erfgoed
Geïnteresseerd in het verleden van de provincie Noord-Brabant? Robin Hoeks gaat in gesprek met verschillende archeologen. Luister bijvoorbeeld naar een aflevering met Richard Jansen over het Vorstengraf van Oss, of Johan Verspay over archeologie als sociaal bindmiddelof Juliette de Winter over skeletten & greppels, de sporen van een belegering.
- Zoek mee naar de verdwenen Romeinse stad ‘De Oude Wereld’
Waar liggen nu precies de restanten van deze verdwenen stad? Dat is en blijft de grote vraag die in dit onderzoeksproject en podcastserie centraal staat.
Andere platforms:
- Casper Reuvens, de eerste archeoloog
Caspar Reuvens bekleedde als allereerste hoogleraar ter wereld een leerstoel in de archeologie. Ruurd Halbertsma treedt als conservator bij het Rijksmuseum van Oudheden in zijn voetsporen, en vertelt over zijn grote inspiratiebron.
- Podcastserie Archeologie in het Groninger landschap
Als je het niet weet, rijd of wandel je er zo aan voorbij. Het eeuwenoude cultuurlandschap van Groningen kent veel waardevolle archeologische vindplaatsen. Op tien van deze archeologische locaties kun je nu luisteren naar een podcast over het landschap en de vondst. Radiomaker Mathijs Deen interviewde voor elke podcast op locatie een archeoloog of andere betrokken deskundigen.
- De Jurk en het Scheepswrak
Van wie kan deze jurk geweest zijn? En wat kunnen we leren van de jurk? Met deze belangrijkste vragen als uitgangspunt gaan historicus en Texelaar Arnold van Bruggen en podcastmaker Tjitske Mussche op onderzoek uit. De podcast luistert als een detective met een wetenschappelijk tintje en gaat verder in op het mysterie rondom het Palmhoutwrak. Je kunt deze serie ook beluisteren via Spotify.
- Waarom 250.000 archeologische schatten in een koeienstal liggen
In het Gelderse Dreumel haalden amateurarcheologen ruim tweehonderdduizend vondsten naar boven: van Romeinse dakpannen tot pijlpunten en van mammoetbotten tot complete middeleeuwse scheepswrakken. Conserveren is kostbaar en over wie daarvoor moet betalen is al jaren strijd, vertelt redacteur Melle Meijer. Dus puilen de woonkamers en schuren van Dreumelaren al jaren uit, want niemand weet precies wat er met de spullen moet gebeuren. Je kunt deze serie ook beluisteren via Spotify.
- Het Wrakke Water
In deze serie onderzoeken podcastmaker Jon Hille en maritiem archeoloog Yftinus van Popta scheepsrampen op de voormalige Zuiderzee. De Afsluitdijk sloot de Zuiderzee in 1932 af, waardoor het IJsselmeer ontstond. De wrakken die in de bodem van de nieuwe polders liggen, vormen het grootste scheepskerkhof ter wereld. Archeologen proberen de schepen te identificeren, wat telkens een moeilijke puzzel is.
- Podcast Verhalen van de Grote Kerk Veere
In deze podcastserie over de Grote Kerk Veere diepen we de verschillende avonturen en verhalen van en over de kerk verder uit. Peter Blom, archivaris bij het Zeeuws Archief, en Bram Silkens, archeoloog bij de Walcherse Archeologische Dienst, nemen je mee op reis door de geschiedenis van de Grote Kerk Veere. Dat doen ze uiteraard niet alleen. In elke aflevering nodigen ze relevante deskundigen uit en gaan ze het gesprek aan.
- Wat aten mensen eigenlijk in de Pre-historie?
Verslaggever Rose Heijnen ging met archeologen Laura Kooistra en Joyce van Dijk, twee van de schrijvers van het boek ‘Verandering van spijs: Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten’, naar het Prehistorisch Dorp van Yvonne Lammers in Eindhoven, om daar prehistorisch te koken.
- Welkom in de tijd van de Romeinen
In deze aflevering over het Romeins Kwartier nemen experts je tijdens korte verhalen mee naar Coriovallum, ofwel Romeins Heerlen.
- Videopodcast Oudheid: Nehalennia – Godin in Zeeland
Kim Beerden vertelt vanuit het Rijksmuseum van Oudheden over beelden, altaren en inscripties die ons iets vertellen over deze lokale godin uit het huidige Zeeland in de Romeinse tijd.
Heb je aanvullingen op dit overzicht van Archeo Podcasts?
Stuur een mailtje naar info@archeologiedagen.nl en we voegen het toe aan de Archeo Postcast luistertips.